شما ممکن است با چربی خون بالا آشنا نباشید اما شانسی وجود دارد که فردی را که مبتلا به این شرایط است، بشناسید، حتی اگر آن فرد این شرایط را نشناسد. این اختلال تقریباً ۷۱ میلیون آمریکایی را تحت تاثیر قرار داده و کمتر از نصف آنها درمانی برای این شرایط انجام داده اند.
چربی خون بالا چیست؟
یک اصطلاح پزشکی برای سطح چربی یا لیپید بالا در خون است. برای آشنا کردن شما با این شرایط، مثلا اگر هایپرلیپیدمیا بالایی داشته باشید، به این معناست که سطح بالایی از کلسترول و تری گلیسیرید دارید. این یک شرایط مزمن است اما در بیشتر موارد با تغذیه سالم و ورزش منظم قابل برگشت است. چربی خون بالا یک شرایط شایع است که با سندروم متابولیک، دیابت و چاقی همراه بوده و علاوه بر آن، عاملی برای بیماری شریان کرونری، بیماری شریان محیطی و سکته قلبی است. مشابه با هایپرتنشن یا علائم فشار خون بالا، چربی خون بالا میتواند یک “قاتل خاموش” بدون هیچ علامت یا نشانه ای تا زمان بروز مشکل جدی، باشد. ترسناک است؟ نه؟
آیا روشی به صورت طبیعی برای پرهیز از این بیماری یا ارتقای وضعیت آن وجود دارد؟ البته که بله! تغییرات سبک زندگی شامل ورزش و رژیم عوامل کلیدی هستند. اسیدهای چرب سالم مانند امگا ۳ نیز همین طور هستند که معمولاً دکتر های مرسوم آنها را بخصوص برای بیمارانی که بیماری عروق کرونر قلب دارند و نمیتوانند استاتینها[2] را تحمل کنند، توصیه می کنند.
درمان های طبیعی برای چربی خون بالا
چربی خون بالا ممکن است ارثی باشد و خطر بیماریهای رگهای خونی را که منجر به سکته و یا بیماریهای قلبی می شوند، افزایش دهد. دکتر ها اغلب و خیلی سریع، استاتین ها را برای افرادی با هایپرلیپیدمیا یا کلسترول بالا تجویز میکنند. اما استاتینها بدون خطر بسیار جدی شامل افزایش شانس پیشرفت دیابت نیستند، و مطالعات به نتیجه رسیدند که افرادی که از استاتین ها استفاده می کنند، ۵۰ درصد احتمال بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ دارند.
پزشکان و محققان این حقایق را می دانند و اعتراف کردند که، تغییرات سبک زندگی تا حد زیادی بهترین روش برای جلوگیری و مدیریت چربی خون بالا است. پس چرا تجویز انبوه استاتین های خطرناک؟ با این حال جواب ساده و ناراحت کننده ای دارد: بسیاری از افراد مشتاق تغییر سبک زندگی قابل توجه (که با این حال کاملا شدنی است) که جایگزین نیازمندی به داروهای کاهنده ی کلسترول باشد، نیستند. اما شما در حال خواندن این مقاله هستید و من بسیار خوشحالم که بگویم، افرادی وجود دارند که بسیار مشتاق هستند تا بتوانند خودشان را به صورت طبیعی در مقابل چربی خون بالا درمان کنند.
هیچ سوالی وجود ندارد که تغییرات سبک زندگی طبیعی و قابل کنترل، بهترین روش ها برای مبارزه با چربی خون بالا هستند. در اینجا مطالبی وجود دارد که شما می توانید امروز برای جلوگیری یا درمان این وضعیت انجام دهید.
رژیم خود را تغییر دهید
رژیم هایی با چربی زیاد و پر از غذا های التهابی، می توانند خطر هایپرلیپیدمیا را افزایش داده یا بدتر کنند. این به این دلیل است که شما میخواهید غذاهای ضد التهابی مصرف کرده و جذب غذاهای فرآوریشده خطرزا را محدود کنید.
غذاهایی که این وضعیت را بدتر می کنند
از مصرف این لیست غذاها پرهیز کرده تا از چربی خون بالا جلوگیری کرده و یا آن را درمان کنید:
شکر و محصولات غلات تصفیه شده[3]- هردو کبد را برای تولید کلسترول بیشتر و افزایش التهاب تحریک میکنند.
انواع غذاهای فرآوری و بستهبندی شده- معمولاً پر از نمک، شکر و چربی های غیر سالم هستند و شما قطعاً میخواهید از غذاهای با فرآوری بالا و بسته بندی شده پرهیز کنید.
چربی های هیدروژنه- روغن های گیاهی التهاب آور بوده و ممکن است کلسترول را افزایش دهند.
چربیهای ترانس- این مواد کلسترول LDL، التهاب و خطر بیماریهای قلبی عروقی را افزایش می دهند.
محصولات لبنی معمول (غیر ارگانیک، پاستوریزه و هموژن)- پاستوریزاسیون و همگن سازی محصولات لبنی، ساختار شیمیایی آنها را تغییر داده و چربیها را فاسد و مواد غذایی را تخریب میکند و منجر به تشکیل رادیکالهای آزاد در بدن میشود.
محصولات دامی پرورشی کارخانه ای- کشاورزی صنعتی به ما محصولات گوشتی و حیوانی ناسالم ارزان ولی خطرناک ارائه میدهد.
کافئین بسیار زیاد- کافئین زیاد می تواند سطح کلسترول را افزایش دهد. قهوه یا چای را به یک یا دو فنجان در روز محدود کنید.
الکل بسیار زیاد- الکل کبد را برای تولید کلسترول بیشتر، سطح کلسترول افزایش یافته و التهاب تحریک میکند. برای افرادی با تری گلیسیرید بالا، الکل می تواند بسیار خطرناک باشد. یک لیوان شراب قرمز در روز ممکن است محافظ قلب باشد اما هر چیزی بیشتر از آن کلسترول را افزایش می دهد.
غذاهایی که بهبود میدهند
چربی های امگا ۳- غذاهای امگا ۳ کلسترول خوب را افزایش داده و خطر بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهند. ماهی های غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ مفید برای قلب، شامل ساردین، ماهی تن، قزل آلا، شاه ماهی و ماهی خال مخالی[4] هستند.
غذاهایی سرشار از فیبر محلول- فیبر محلول، کلسترول را به دستگاه گوارش مقید کرده و منجر به دفع آن توسط بدن میشود. مصرف مقداری میوه، سبزیجات، آجیل و دانه های جوانه زده و دیگر غذاهای غنی از فیبر را هدف قرار دهید.
روغن زیتون- روغن زیتون فوق بکر واقعی و با کیفیت بالا، ترکیبات به خوبی تحقیق شده ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و چند درشت مغذی برای سلامت قلب دارد. و همچنین HDL را تقویت میکند.
سیر و پیاز- این غذاهای کاهش دهنده کلسترول، به کاهش کلسترول LDL به دلیل ترکیبات حاوی گوگرد و سولفور که شریان ها را پاکسازی می کنند، کمک میکنند.
سرکه سیب[5]- مصرف تنها یک قاشق سوپخوری سرکه سیب در هر روز، میتواند به طور طبیعی کلسترول را کاهش دهد. نشان داده شده است که سرکه سیب تولید صفرا را افزایش داده و از کبد که مسئول پردازش کلسترول است، محافظت میکند.
گیاهان- ادویه های مختلفی شامل ریحان، رزماری و زردچوبه را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کرده چرا که همه آنها شامل آنتی اکسیدان (موادی که از قلب محافظت کرده و به طور طبیعی کلسترول را کاهش میدهند) هستند.
روغن ماهی (۱۰۰۰ میلی گرم تا ۲۰۰۰ میلی گرم روزانه)
EPA و DHA (چربی های امگا ۳) موجود در روغن ماهی به کاهش سطح کلی کلسترول که به نوبه خود می تواند از این وضعیت جلوگیری کند، کمک میکنند. در یک مقاله در سال ۲۰۱۵ در چین بر روی ۸۰ فرد برای تشخیص این که روغن ماهی، برای افرادی با بیماری کبد چرب غیر الکلی[6] (NAFLD) به همراه هایپرلیپیدمیا،مفید است، آزمایشی انجام شد. شرکت کنندگان به طور تصادفی به مدت سه ماه روزانه روغن ماهی و روغن ذرت مصرف کردند. از۸۰ شرکت کننده اصلی، ۷۰ نفر این کارآزمایی را کامل انجام داده و به نتیجه رسیدند که “روغن ماهی میتواند برای ناهنجاری های متابولیک همراه با درمان (NAFLD) مفید باشد”.
برنج مخمر قرمز[7] (۱۲۰۰ میلی گرم دو بار در روز)
برنج مخمر قرمز مادهای است که از برنجی که با نوعی از مخمر به نام موناسکوس پورپورئوس تخمیر شده است، استخراج شده است. این ماده در چین و دیگر کشورهای آسیایی برای قرنها به عنوان داروی سنتی استفاده شده است و نشان داده است که کلسترول را تا ۳۲ درصد کاهش می دهد. برای جلوگیری از کمبود، بهتر است که با کوآنزیم کیوتن (CoQ10) حداقل ۹۰ تا ۱۲۰ میلی گرم روزانه استفاده شود. و نشان داده است که تاثیرات مثبتی به ویژه بر چربی خون بالا دارد.
در یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ در کره جنوبی که در ژورنال غذای پزشکی منتشر شد، محققان کارایی برنج مخمر قرمز را در درمان چاقی- علت شایع هایپرلیپیدمیا و خود هایپرلیپیدمیا بررسی کردند. موش ها به ۵ گروه تقسیم شدند: رژیم عادی، رژیم با چربی بالا بدون هیچ درمان و سه رژیم با چربی بالا با مکمل هایی از یک گرم در یک کیلوگرم روزانه از برنج مخمر قرمز برای هشت هفته، یک گرم در یک کیلوگرم روزانه برنج مخمر قرمز برای ۱۲ هفته و ۲.۵ گرم در یک کیلوگرم روزانه برای هشت هفته.
محققان به نتیجه رسیدند که برنج مخمر قرمز از اضافه وزن جلوگیری کرده و “پارامترهای چربی خون، آنزیم های کبد و سطح لپتین را کاهش داده و شاخص آتروژنیک را ارتقا می بخشد”. آنها توصیه کردند که برنج مخمر قرمز میتواند چاقی و چربی خون بالا را درمان کند.
نیاسین (۱۵۰۰ میلی گرم روزانه)
نیاسین (ویتامین B3) کلسترول LDL را تا ۲۵ درصد کاهش داده و کلسترول خوب را تا ۳۵ درصد افزایش می دهد و این دلیل این است که شما میخواهید غذاهای حاوی نیاسین را به رژیم خود اضافه کنید. دپارتمان پزشکی دانشگاه دوک بخش غدد درون ریز به نتیجه رسید که نیاسین به شرایط بهبود یافته دیابتی در افرادی با ابتلای تازه به دیابت ناشی از چربی خون بالا کمک کرده و نشان داد که این ماده میتواند این شرایط و همچنین دیابت را درمان کند.
کروم (۲۰۰ تا ۱۰۰۰ میکروگرم روزانه بسته به سن و شرایط سلامتی موجود)
کروم برای متابولیسم عادی چربی شامل کلسترول لازم است. تحقیقات، ارتباطی بین دریافتی بالا کروم و شریانهای سالمتر و سطوح کلسترول خون نشان داده اند. حتی برخی از مطالعات نشان دادند که افرادی که از بیماری قلبی فوت کرده اند، سطح پایینتری از کروم در خون در زمان مرگ داشته اند.
در یک مقاله در ترکیه و چاپ شده در ژورنال سم شناسی انسانی و تجربی، مشخص شد که ترکیب درمانی کروم با نیاسین وضعیت موش هایی با هایپرلیپیدمیا را بهبود بخشیده و این ترکیب میتواند “تاثیر محافظتکننده ای روی بافت قلب ایجاد کند”.
خارمریم[8] (۵۰ تا ۱۵۰ میلی گرم روزانه)
خارمریم برای سلامت قلب مفید است و به کاهش کلسترول بالا توسط کم کردن التهاب، پاکسازی خون و جلوگیری از آسیب استرس اکسیداته به شریان ها کمک می کند. مطالعات نشان داده اند که به نظر خارمریم به خصوص برای افراد دیابتی که از هایپرلیپیدمیا رنج میبرند، مفید است.
سیر (۵۰۰ میلی گرم روزانه)
اگر مشکلی در رابطه با مصرف سیر در رژیم غذایی خود دارید، می توانید به صورت مکمل نیز آن را مصرف کنید. سیر کلسترول HDL را افزایش داده و سطح کلی کلسترول را کاهش میدهد.
در یک آنالیز تجمیعی با کارآزمایی کنترل شده در سال ۱۹۹۳ با استفاده از سیر مشخص شد که سیر در واقع کلسترول کلی را کاهش میدهد. محققان جمعبندی کردند که “بهترین شواهد موجود نشان داده است که سیر با استفاده در مقداری تقریبا نصف یا یک حبه در روز، سطح کل کلسترول سرم را تا حدود ۹ درصد در شرکت کنندگان این مطالعه کاهش داد”.
تحقیقات بعدی کشف کردند که این اثر تا حدی به دلیل توانایی سیر در کند کردن سنتز کلسترول و گردش مجدد آن در کبد و همچنین پتانسیل آنتی اکسیدانی سیر است.
ورزش کردن
یک راه عالی و حیاتی برای حفظ سطح لیپید خون در یک وضعیت سالم، ورزش کردن است. ورزش کردن با تمرینات با وزنه و تمرینات burst، هورمون رشد انسان را تقویت کرده که منجر به ارتقای HDL (کلسترول خوب) و کاهش LDL (کلسترول بد) میشود.
وزن کم کردن
اگر اضافه وزن دارید ممکن است بخواهید برای کاهش وزن تلاش کنید. کاهش وزنی تنها تا ۱۰ درصد میتواند تا حد زیادی خطر هایپرلیپیدمیا را کم کرده یا آن را معکوس کند.
ترک سیگار
سیگار کشیدن مستقیماً با افزایش کلسترول بد و تری گلیسیرید در ارتباط است. پس ترک سیگار نکته کلیدی برای بهبود هایپرلیپیدمیا است.
روغن های ضروری
یک مطالعه نشان داد که وقتی به حیواناتی با کلسترول بالا، عصاره روغن ضروری برگ لیمو داده میشود، تعداد آنها (کلسترول ها) به شدت کاهش مییابد. مصرف روغن برگ لیمو نشان داده است که سطح سالمی از تری گلیسیرید را حفظ کرده و کلسترول LDL (کلسترول بد) را در بدن کاهش میدهد. این ماده باعث بهبود جریان خون بدون مانع در شریانها شده و به محافظت در مقابل بسیاری از اختلالات قلبی کمک میکند.
ثابت شده است که روغن اسطوخودوس[9]، سطح کلسترول خون را بهدلیل این که استرس عاطفی را کاهش میدهد، کم میکند. روغن ضروری سرو به دلیل اینکه گردش خون را بهبود می بخشد، کلسترول را کاهش میدهد، و روغن رزماری به دلیل خصوصیات آنتی اکسیدانی منحصر به فردش سطح کلسترول را کاهش داده و به سلامت قلبی عروقی کمک میکند.
هایپرلیپیدمیا و هایپرتنشن (فشار خون بالا)
هایپرتنشن به عنوان فشار خون بالا نیز شناخته می شود. فشارخون، فشاری است که خون به دیواره داخلی شریان ها وارد میکند. در مقابل آن، هایپرلیپیدمیا زمانی بروز میکند که شما سطح بالایی از لیپید یا چربی در خون داشته باشید. داشتن سطوح بالایی از چربی در خون باعث بسته یا باریک شدن شریان ها می شود. همچنین چربی ها می توانند به دیواره شریانها چسبیده و آنها را سفت کنند.
افرادی با فشار خون بالا، احتمال داشتن مشکلات کلسترولی درمان نشده یا درمان ناکافی را دارند. داشتن هر دو بیماری هایپرلیپیدمیا و هایپرتنشن، خطر سندروم متابولیک را افزایش میدهد. اگر شما چربی و فشار خون بالا و کلسترول HDL کمی دارید، پس مبتلا به سندروم متابولیک نیز هستید.
فشار خون بالای درمان نشده می تواند منجر به آسیب به قلب، حمله قلبی، نارسایی قلبی یا سکته شود. داشتن چربی خون بالا، خطر بیماریهای قلبی مانند حمله قلبی، سکته و بیماری عروق محیطی (داشتن رسوبات چربی در رگهای خونی) را افزایش می دهد.
هر دوی این شرایط می توانند موروثی باشند و با افزایش سن، خطر افزایشی داشته باشند. همچنین هر دوی آنها نیز می توانند با تغییرات سبک زندگی معکوس شوند. برخی از تغییرات سبک زندگی که شانس چربی و فشار خون بالا را کاهش میدهند شامل کم کردن وزن، ترک سیگار، کاهش یا پرهیز از الکل و کافئین، افزایش غذاهای سالم، کاهش غذا های ناسالم و بیشتر ورزش کردن هستند.
طبقه بندی و علائم
هایپرلیپیدمیا یا هایپرلیپیدمیا ICD-9، از آنجایی که برای بیشتر متخصصان پزشکی آشنا است، میتواند به هایپرلیپیدمیای خانوادگی یا اولیه که از ناهنجاری های ژنتیکی بهخصوصی ناشی می شود، و یا هایپرلیپیدمیای ثانویه یا اکتسابی[10] که نتیجه دیگر فاکتورهای زمینه ای شامل سندروم متابولیک، رژیم، فعالیت فیزیکی یا دارو است، طبقهبندی شوند.
تشخیص هایپرلیپیدمیا مشابه با کلسترول بالا نیست. هر دوی آنها شامل مقدار زیادی چربی در جریان خون میشوند اما کلسترول بالا لزوماً به این معنی نیست که سطح تری گلیسیرید بالایی دارید. هایپرلیپیدمیا یا چربی خون بالا به این معنی است که هم کلسترول و هم تری گلیسیرید بالایی دارید. کلسترول به تولید سلول ها و ترشح هورمون ها در بدن کمک میکند. تری گلیسیرید نوعی از چربی است که بدن از آن برای ذخیره انرژی و همچنین انتقال انرژی به عضلات استفاده میکند. داشتن سطح تری گلیسیرید بالا همراه با کلسترول LDL بالا همانطور که در هایپرلیپیدمیا وجود دارد، شانس داشتن بیماری های قلبی را بیشتر از دارا بودن تنها سطح کلسترول LDL بالا افزایش میدهد.
چربی خون بالا معمولا هیچ علائمی نشان نداده و تنها توسط آزمایش خون مشخص میشود. برخی از افراد درد قفسه سینه را به خصوص زمانی که چربی خون بالا پیشرفته شده و به طور جدی شریان ها را تحت تاثیر قرار داده است، احساس میکنند. برخی از علائم که ممکن است در موارد نادر چربی خون بالا اتفاق می افتد، منجر به حمله قلبی یا سکته میشوند.
فاکتورهای خطر و علل ریشهای
هایپرلیپیدمیا معمولاً نتیجه عادت های سبک زندگی ناسالم مانند سیگار کشیدن، رژیم غذایی بد و فعال نبودن از نظر فیزیکی است. زنانی بیشتر از ۵۵ و مردانی بیشتر از ۴۵ سال، احتمال بیشتری برای مبتلا شدن به هایپرلیپیدمیا دارند.
برخی از موارد دیگر که منجر به هایپرلیپیدمیا میشوند شامل موارد زیر هستند:
اعتیاد به الکل
دیابت
کم کاری تیروئید[11]
بیماری کلیوی
هایپرلیپیدمیای ترکیبی خانوادگی یک اختلال ارثی است که منجر به افزایش کلسترول و افزایش سطح تری گلیسیرید در خون میشود. طبق مطالعه منتشر شده در ژورنال ژنتیک مولکولی انسان، چربی خون بالا ترکیبی خانوادگی ۱ تا ۲ درصد جمعیت را تحت تأثیر قرار میدهد.
سابقه خانوادگی کلسترول بالا و بیماریهای قلبی زودهنگام، فاکتور خطر برای بروز هایپرلیپیدمیای خانوادگی است. اگرچه چربی خون بالا ترکیبی خانوادگی ارثی است، فاکتورهایی وجود دارد که میتواند آن را بدتر کند:
اعتیاد به الکل
دیابت
چاقی
کم کاری تیروئید
به طور عمومی برای در نظر گرفتن ریسک کم هایپرلیپیدمیا، تست خون شما باید موارد زیر را نشان دهد:
HDL بیشتر از ۴۰ میلی گرم در هر دسیلیتر
LDL کمتر از ۱۳۰ میلی گرم در هر دسیلیتر
تری گلیسیرید کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در هر دسیلیتر
کلسترول کلی کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در هر دسیلیتر
افکار نهایی
هایپرلیپیدمیا تقریباً ۷۱ میلیون آمریکایی را تحت تاثیر قرار داده و کمتر از نصف آن ها درمانی برای این شرایط دریافت کرده اند.
هایپرلیپیدمیا یک حالت شایع همراه با سندروم متابولیک، دیابت و چاقی و همینطور دلیل بیماری شریان کرونری، بیماری شریان محیطی و سکته قلبی است. مشابه با هایپرتنشن یا علائم فشار خون بالا، چربی خون بالا میتواند یک “قاتل خاموش” بدون هیچ علائم و نشانه ای تا زمان مشکلات جدی باشد.
هایپرلیپیدمیا معمولاً نتیجه عادات سبک زندگی ناسالم مانند سیگار کشیدن، رژیم غذایی بد و فعال نبودن از نظر فیزیکی است. زنانی بیشتر از ۵۵ و مردانی بیشتر از ۴۵ سال، احتمال بیشتری برای مبتلا شدن به هایپرلیپیدمیا دارند.
درمانهای خانگی طبیعی برای چربی خون بالا
به جای مصرف استاتین های خطرناک برای درمان این وضعیت، شما می توانید:
غذاهای ضد التهابی و درمانی مصرف کنید.
از روغن ماهی، برنج مخمر قرمز، نیاسین، کروم، خارمریم و سیر استفاده کنید.
ورزش کنید.
وزن کم کنید.
سیگار را ترک کنید.
از روغن های ضروری[12] استفاده کنید.
1 Hyperlipidemia: بیماری چربی خون بالا
2 Statins: داروهای کاهنده کلسترول خون
3 Refined grain products
4 Mackerel
5 Apple cider vinegar
6 Nonalcoholic fatty liver disease
7 Red Yeast Rice
8 Milk Thistle
9 Lavender oil
10 Acquired
11 Hypothyroidism
12 Essential oils